Minimer risikoen for høstbrand for under 5.000 kroner

15-08-2019 00:00:00

Agner af støv og skidt ved bl.a. lejer eller motoren er en af de største grunde til, at maskiner bryder i brand under høsten. Det kan nemt forebygges, lyder det fra teknisk rådgiver.

”Selvom store regnvejr er skyllet hen over landet gennem de sidste par uger, er der stadig grund til at være opmærksom på brandfare, når der høstes på de danske marker. Vandet trænger nemlig hurtigt ned i jorden, og bare få tørre dage med sol kan øge risikoen for høstbrande betydeligt, hvor både marker og maskiner går op i røg”.

Sådan lyder meldingen fra Hans Thostrup, teknisk rådgiver hos LMO.

Han fortæller, at man som landmand kan gøre utrolig meget for at minimere risikoen for høstbrande, og især peger han på en løvblæser som et særdeles effektivt værktøj i kampen mod brandene.

”En af de væsentligste faktorer for markbrande er urenheder og agner af støv, der ophobes varme steder på maskinerne – eksempelvis ved lejerne eller motoren. Hvis materialerne er nemme at antænde, skal der næsten ingenting til, førend ilden står ud i lys lue. Det kræver bare en gnist eller en smule gnidningsmodstand, fortæller Hans Thostrup og peger derfor på, at man kan komme meget langt med en ordentlig rengøring af maskinen inden brug.

”Løvblæseren er et meget effektivt redskab til at undgå brande i maskinen. På fem til ti minutter kan den fjerne alle halmstrå, støv og skidt, som har ophobet sig de forkerte steder. I forhold til en billig blæsepistol fra et byggemarked, så giver en benzindrevet løvblæser, som bæres på ryggen, en helt, helt anden luftmængde – her blæser det væk i stedet for bare at blive blæst lidt rundt”, siger teknikrådgiveren og fortsætter:

”Og den koster vel maksimalt 5.000 kroner. Det er jo ingenting i det her spil”.

Et våben i kampen mod ukrudt

Foruden at dæmpe risikoen for brande gevaldigt, er løvblæseren også særdeles effektiv i kampen mod problemukrudt.

”Vi siger altid, at man skal huske at gøre rent efter sig, når man høster. Men når det er for besværligt, er det nemmere sagt end gjort. Og hvis ikke det bliver gjort ordentligt, er der stor risiko for, at man fører ukrudtsfrø over til andre dele af marken og måske endda nabomarken”, siger Hans Thostrup og peger på især skærebordet, ved motoren, under førerhuset, i stenfælden og ved bindeapparatet i presseren, at  spildkorn og ukrudtsfrø kan sidde.

”Det bliver ikke et problem, når man har fået fat i en sådan blæser. Så bliver det hele gjort rent på én gang”.

Har du spørgsmål?

Top