Chefrådgiver: Kom i gang med generationsskiftet, før det er for sent

Chefrådgiver: Kom i gang med generationsskiftet, før det er for sent

08-10-2018

Det tager nemt fem år at få et generations- eller ejerskifte til at glide, og jo før der kommer styr på detaljerne, des bedre og billigere kan skiftet gennemføres.

Gennemsnitsalderen på de danske landmænd er som bekendt steget støt over de forgangne år, og inden for de næste 10 år er der næsten 6.000 landbrug, der står over for at skulle generations- eller ejerskiftes.

Kommer man som landmand for sent i gang med ejer- eller generationsskiftet, kan det blive dyrt, og derfor er det nødvendigt at få planlagt sit ejerskifte i god tid, lyder det fra Susanne Møberg, chefrådgiver for Skat & Selskaber i LMO.

”Det er vigtigt at være ude i god tid med sit generationsskifte, fordi det giver mulighed for at få vendt og planlagt de forskellige forhold, der kan spille ind i processen. Ved at være på forkant kan man få optimeret på alle områder, og i bund og grund så handler det her jo om, at man som landmand skal have styr på, hvad der sker med den virksomhed, man giver slip på efter måske et helt liv”, siger Susanne Møberg, chefrådgiver for Skat & Selskaber i LMO,

Hun har de seneste fem år været med til at planlægge omkring 50 generationsskifter i landbruget. Netop nu er hun involveret i ejerskifte på 19 landbrug.

”Det kan nemt tage fra tre til fem år, og oftest ligger det nok desværre tættere på de fem år, før alt falder på plads. Så det er altså ikke noget, man bare lige går ud og gør”.

Timingen er afgørende

Hun peger på, at der under et ejerskifte ofte forekommer både små og store udfordringer.

Derudover spiller tidselementet også ind, fordi der på flere punkter kan skrues på forskellige håndtag for at komme ud på den anden side med de mest optimale økonomiske betingelser for både den nu forhenværende og nye ejer

”Eksempelvis er der i forhold til lovgivningen krav om karensperiode, som gør, at man ikke kan føre et skifte igennem på under tre år, hvis man skal have optimeret skatten helt. Foruden skatten er det selvfølgelig også vigtigt at få optimeret på både driftsøkonomien og afgifterne”, siger Susanne Møberg.

Ventetid kan koste millioner

Netop skatter og afgifter vægter tungt, når det endelige regnestykke skal gøres op efter et ejerskifte. Og ifølge Susanne Møberg kan man simpelthen komme for sent i gang med at planlægge ejer- eller generationsskiftet.

”Det kan ende med at blive markant dyrere, hvis man venter for længe. Vi har flere sager lige nu, hvor vi ikke kan generationsskifte så hurtigt, som vi egentlig burde. Og det resulterer i, at det bliver med højere udgifter til følge”, siger Susanne Møberg.

”Eksempelvis kan der også være tale om et dødsbo. Hvis det sker på et uheldigt tidspunkt, kan det blive et meget dyrt generationsskifte, fordi gården måske pludselig skal sælges nu og her”.

Det mentale spiller en stor rolle

Men et generationsskifte er andet end bare tal på et stykke papir. Det handler også om følelser og et langt liv, hvis rammer overdrages til en anden fra dag til anden. Og uanset om det er familie, venner eller en helt tredje, der står til at overtage gården, så skal man ende der, hvor alle kan være tilfredse med den løsning, der bliver fundet, fortæller Susanne Møberg.

”Hvis du kommer det her i forkøbet, vil det også give en god, indre ro, fordi man bliver afklaret med, hvordan gården bliver overdraget, og hvem den overdrages til. Ved skifter inden for familien kan dialogen tage lang tid, og her er det især vigtigt, at man får vendt hver en sten”, siger hun og sender dermed en klar opfordring til de landmænd, som står over for en overdragelse til et familiemedlem.

”Vær åben indbyrdes i familien i forhold til, hvad der skal ske! Vi oplever, at far og søn kan gå ved siden af hinanden under et generationsskifte, men de har reelt ikke talt om, hvordan bedriften skal føres videre, når sønnen har overtaget; om der skal skæres ned, om staldene skal udvides, eller om maskinparken skal sælges. Og det kan give nogle knaster på sigt, hvis ikke man får de ting italesat”.

Få en klar handlingsplan for dit generationsskifte

Både de hårde, kontante og ikke mindst bløde værdier i ejer- og generationsskifte kommer i fokus, når LMO i november afholder et stort to-dages møde omkring generationsskifter.

Til mødet vil intet mindre end 9 af LMO’s eksperter være til stede og hjælpe alle deltagere med en udførlig plan for det nærmere arbejde med deres generations- og ejerskifte.

Her vil deltagerne få gode råd til at få et overblik over økonomien, få et indblik i skatteregler og gaveafgift, ligesom der vil være pointer omkring pension og tips til at få mere for sin ejendom.

Når deltagerne går hjem fra mødet, vil det være med en individuel handlingsplan i hånden og et klart mål i forhold til deres videre forløb.

Seneste nyheder

Top