ERFA GRUPPE: Sammenhold i 30 år!


11-01-2018

En ERFA-gruppe med kvægbønder kan i år fejre 30 års jubilæum. Gruppen består af 7 par, og startede i 1988, hvor de alle var i en udviklingsfase i deres landbrug.

ERFA-gruppen har brugt hinanden til faglig sparring, der særligt var vigtigt for dem i starten:

"Det har været rigtig godt at have nogen at sparre med og se, at der er nogen der står med de samme problemer, og har kunnet komme med gode råd ud fra deres erfaring med, hvad der fungerer", siger Bodil Rasmussen.

Gruppens udvikling

I dag er det kun 5 af parrene, der er aktive i landbruget, hvoraf 3 af dem fortsat er mælkeproducenter:

"Gruppen er også et spejl af den udvikling, der er sket i landbruget. For 30 år siden var der nok omkring 30.000 mælkeproducenter – i dag er der ikke engang 3.000. Så det har været spændende at se, hvordan andre mennesker indretter sig, og der er sket alt muligt i folks liv. Engang var gruppen professionelle sparringspartnere, men nu er det vores venner", udtaler Steen Nørgaard Madsen.

Når gruppen mødes, er det ikke længere det faglige, der er i fokus men i stedet den sociale relation:

"Vi har fået mere erfaring og har ikke brug for den samme pingpong, som vi havde de første 10 år, og det blev også sværere at finde emner, som vi alle syntes var relevante, så nu er det mere familie og fritid der fylder", fortæller Ulla Christensen.

Sammenholdet

Hos ERFA-gruppen er der ingen tvivl om, hvordan det er lykkedes dem at holde sammen i 30 år:

"Der har hele tiden været en stor tillid over for hinanden. Vi har drøftet store og små problemer, og så har vi fungeret rigtig godt som gruppe. Vi har haft en god kemi, en rigtig god humor og har altid haft det hyggeligt og sjovt sammen", fortæller Jette Johnsen.

Dette bakkes op af Kirsten Krukow, der siger:

"Der har været meget humor og mange grin, og der har ikke været noget, som vi ikke kan snakke om, og vi kan både grine og græde sammen. Vi har fået en fælles historie, som er med til at kitte os sammen, og vi behøver ikke at starte fra nul, hver gang vi mødes", påpeger hun.

VIL DU VIDE MERE OM ERFA GRUPPER?

Så kontakt LMO på 70 15 4000 og hør mere om dine muligheder. 

Seneste nyheder

Top