Gode grunde til at bjærge halmen i år

Gode grunde til at bjærge halmen i år

29-06-2018

Der bliver mangel på halm i år. Bjærg derfor så meget halm som muligt både af hensyn til din egen og modtagerens økonomi. Erstat den manglende nedmuldning med efterafgrøder, hvor det er muligt. Der er mange næringsstoffer tilbage i jorden i år og de skulle meget gerne blive i markens kredsløb.

Der bliver en lille høst af halm, så der er udsigt til stor mangel på halm til den kommende høst. Du har måske allerede mødt en større efterspørgsel end sædvanlig. Situationen kan være ret alvorlig for de svinebrug og især kvægbrug, som er afhængige af at få en stor mængde halm hvert år. Så derfor er der god grund til at bjærge og sælge halmen i år.

Gode grunde til at bjærge halmen i år

Selv om du måske har en holdning om, at halmen bruges bedst til at tilføre jorden næringsstoffer og struktur, kan i år være en undtagelsen, fordi:

  • Mange har brug for halmen.
  • Noget tyder på en tidlig høst. Dermed er der gode muligheder for at bjærge halmen, og nå at så efterafgrøder og vintersæd rettidigt.
  • Der er udsigt til højere priser på halm end normalt.

Husk efterafgrøder

Få styr på din markplan for 2019 nu! Der hvor du skal have vårsæd i 2019, bør du overveje at så efterafgrøder i august.

Hvis du fjerner halmen, kan du sandsynligvis stadig nå at få etableret nogle effektive efterafgrøder, som kan samle meget af den næring op, som afgrøderne ikke nåede at få udnyttet i år. Dermed kan du tilføre jorden næringsstoffer og organisk materiale, selvom halmen bjærges.

LMO Halmbørs

Som følge af den udbredte halmmangel har vi i LMO regi lavet en Halmbørs. Den er til for dig, der enten har halm til salg eller gerne vil købe halm. Du finder den på LMO Planteavls facebook side, ved at følge linket her.

Vi håber I vil skrive en besked og hjælpe hinanden bedst muligt.

LMO kan i øvrigt hjælpe dig specifikt med rådgivning om halmsituationen, eller hvis du skal udfærdige skriftligt materiale i forbindelse med indgåelse af aftaler.

For yderligere information, kontakt venligst:

Afdelingschef Planteavl Ole Møller Hansen
Telefon: 3035 8680
Email: omh@lmo.dk

Seneste nyheder

Top