Ung landmand fik fem afslag i banken i træk: "Det gav hår på brystet"

Ung landmand fik fem afslag i banken i træk:

22-11-2018

Sjette gang var lykkens gang for Kristian Thomsen, der i dag er selvstændig mælkeproducent og driver en bedrift med 440 køer.

Det kostede blod, sved og tårer for 32-årige Kristian Thomsen og hans familie, da han for år tilbage ville føre sin barnedrøm ud i livet og etablere sig som selvstændig landmand.

Faktisk var vejen dertil så hård, at den var lige ved punktere drømmen om egen bedrift. Efter at have kigget på et utal af landbrug, afgav han nemlig løbende bud på fem forskellige ejendomme, og alle fem gange blev han stoppet på rejsen, da han ikke lykkedes med at finde den nødvendige finansiering.

”Der er ingen tvivl om, at det slider hårdt på psyken, når man får fem afslag. På et tidspunkt tvivler man også på, om det er manden, den er gal med, og om det er overhovedet er den vej, vi skal. Men man arbejder videre og tror på, at materialet er godt nok. Så skal det endelige ja nok komme”, fortalte mælkeproducenten Kristian Thomsen på LMO’s Temadag, som blev afholdt tirsdag i samarbejde med LandboUngdom.

Giver hår på brystet

Et af de vante redskaber i jagten på den rigtige ejendom blev for Kristian Thomsen et større Excel-ark med et femårsbudget samt en komplet screening af sig selv, sine kompetencer og sine styrker.

Derfor var sjette gang også lykkens gang for Kristian Thomsen, som i april 2017 langt om længe fik grønt lys til at overtage en mælkebedrift. I dag råder han over 440 køer og 315 kvier, 250 hektar jord og syv ansatte foruden ham selv.

”Der skal rigtig meget til at hive en op efter et afslag. Men det giver hår på brystet, og i dag er det jo en virkelig fed følelse at stå med”, sagde han over for de mere end 120 tilhørere i form af agrarøkonomstuderende og jordbrugsteknologistuderende, som var mødt op til den årlige temadag.

”I skal være kritiske”

De mange fremmødte studerende, som også drømmer om et liv som selvstændig, fik da også en række gode, konkrete råd med hjem. Særligt, at det er mindst lige så vigtigt at jagte erfaringer og evner, som det er at opbygge en solid bankbog, førend man selv skal til at købe ejendom.

”Egenkapitalen er mere end bare penge. Det handler lige så meget om, hvad du har i rygsækken, som det handler om de penge, du kommer med. For hvis du ikke kan styre biksen, kan du hurtigt tabe den halv eller hele million på gulvet. Så kom ud og få erfaringerne i hus”, sagde han over for de studerende.

Han erkendte i samme ombæring, at han selv havde været forblændet af bare at komme i gang, da han aflagde et bud på den første ejendom.

”Det var tåbeligt, og havde jeg fået den, havde jeg ikke stået her i dag. Der var ikke plads til, at økonomien kunne hænge sammen”, sagde han og gav samtidig også en opsang til de studerende.

”Derfor skal I selv kunne lægge jeres egne budgetter, og I skal være kritiske overfor både ejendommens kvaliteter og ikke mindst prisen. Gør det klart for jer selv, hvad I vil, og hvorfor I vil det. Og så skal I nok finde den rigtige ejendom på et tidspunkt”.

Seneste nyheder

Top