Midtjyske svineproducenter overvejer at skære i besætningerne

Midtjyske svineproducenter overvejer at skære i besætningerne

06-09-2018

Flere steder i det midtjyske barsler flere svineproducenter med tanker om at sætte dyr ud eller tilpasse dyreholdet. Der er dog en række overvejelser, man skal have gjort sig, inden man skærer i produktionen, lyder det fra LMO.

Den nedslående svineprognose, der forleden blev offentliggjort, får nu konsekvenser for flere midtjyske svineproducenter, som har tanker om at reducere mængden af dyr på bedriften.

”Vi har kendskab til en række producenter, som enten sætter søerne ud eller simpelthen skærer i produktionen. Det skyldes udsigterne til en lav afregning i de kommende år”, fortæller Nikolaj Stidsen, svinekonsulent ved LMO, med henvisning til Seges’ seneste bud på noteringsudviklingen for de kommende to år.

Tænk nøje over det, før du skærer ned

Men går man som svineproducent med tanker om at reducere antallet af dyr i staldene, er det vigtigt, at man har gjort sig en række overvejelser først. Særligt er det vigtigt, at man er opmærksom på det såkaldte treårige kontinuitetsprincip, lyder det fra Christian Bach Knudsen, faglig chefkonsulent i LMO’s miljøafdeling.

”Man skal være klar over, at hvis man vil opretholde sin tilladelse til et bestemt antal dyr, så skal man have mindst 25 procent af det tilladte gående”, siger han.

Ejendommen kan falde i værdi

Også Lasse Frost, afdelingsleder for LMO Business, peger på, at en eventuel reduktion af dyreholdet vil kunne betyde, at ens ejendom vil kunne falde i værdi, hvis ikke staldene bliver udnyttet.

”Kreditforeningerne værdiansætter bedrifterne på baggrund af dyreholdet, og derfor risikerer man også, at ejendommen bliver mindre værd, hvis ikke produktionen finder sted på ejendommen”, siger Lasse Frost.

”Derudover kan kreditforeningerne også have en interesse i at nedbringe deres eventuelle pant i en besætning og derved kræve et ekstraordinært afdrag på kreditforeningslånene. Derfor er det vigtigt at få undersøgt sagen, inden man tømmer staldene – for går man og drømmer om at nedbringe kassekreditten, og kreditforeningen så mener, de vil have andel af salget, er det jo en anden situation. Derfor bør det drøftes med rådgivere og finansielle samarbejdspartnere”. 

Han bliver bakket op af svinekonsulent ved LMO Nikolaj Stidsen.

”Der er mange faktorer, der spiller ind, og hvis man ikke er helt skarp på detaljerne, kan det få konsekvenser for ens produktion. Derfor bør man tage fat i sin rådgiver, hvis man går med tanker om at trimme sig gennem de forestående år”, siger han.

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Afdelingsleder Business, Lasse Frost
Telefon: 2147 5424
Email: laf@lmo.dk

Seneste nyheder

Top