Økonomisk trængte landmænd

Gratis erfagrupper hjælper landmænd i krise

Ord på tunge problemer og opmærksomhed fra andre i samme situation. Sådan har en række landmænd på vej ud af erhvervet i de senere år oplevet det, når de har meldt sig til en erfagruppe for – sammen med andre i samme båd – at bearbejde de svære oplevelser, som uundgåeligt følger med, når tæppet bliver trukket væk under ens tilværelse.

I mange tilfælde har tilmeldingen været lidt tøvende. For hvor fedt er det lige at indvi andre i en pinefuld og ”flov” situation? Og vil nogen overhovedet fatte, hvor svært det var og er?

Forståelige betænkeligheder – men heldigvis gøres de stort set altid til skamme, når først snakken i erfagruppen kommer i gang. Der bliver sat ord på problemerne i trygge rammer – de tre første møder ledes af en socialkonsulent – og der udvikler sig samtaler, som både varmer og gavner. Muligheden for at fortælle den forfærdelige historie til andre, der har været det samme igennem, letter typisk den psykiske byrde, som mange bærer rundt på.

Samme udgangspunkt – forskellige historier

Det hænger sammen med, at nok har deltagerne i erfagruppen fælles udgangspunkt i en mere eller mindre tvunget exit fra erhvervet, ledsaget af et knækket selvværd. Men deres historier er forskellige:

  • Nogle er behandlet godt ved vurderingen af bedriftens rentabilitet – andre meget dårligt
  • Gælds-situationen og vejledningen i den forbindelse er blevet tacklet meget forskelligt
  • Nogle er blevet boende på ejendommen og har passet den – andre er flyttet langt væk

At berette om sine egne oplevelser og høre om andres på disse områder kan både give luft for stærke følelser og virke som plaster på nogle sår, som ellers har svært ved at hele. Og sidst, men ikke mindst, kan det bidrage til en mental ”oprydning”, så man bliver parat til at komme videre med sit liv.

Top