Sådan griber du det våde korn an

15-08-2019 00:00:00

Når vi har høstet og lagt den værdifulde avl på lager er det vigtig at kunne opbevare kornet uden det ødelægges. Husk at vintertørring kan tredoble tørringsprisen, så få det gjort nu.

Når kornet skal opbevares er der tre faktorer, der har stor betydning: Vand, varme og ilt.

Hvis vi fjerner en af disse faktorer, kan man styre kornet.

Gastæt opbevaring:

Her fjerner man ilten, og kornets ånding holder op.

Især ved tørt korn skal man tilsætte CO2 for at fjerne ilten. Ved fugtig korn vil kornet selv danne CO2 og skabe iltfri opbevaring.

Hvis kornet er nede på 17-18 % i vandindhold,  kan man gøre det lagerfast ved at nedkøle det. Generelt er der en tommelfingerregel, som hedder, at 3 graders nedkøling virker lige så godt som 1% nedtørring. 

Plantørring:

I et planlager forsøger man at efterligne det, som sker, når kornet står ude i den frie natur og bliver tørret ned på marken. Hvis luften har den rette relative fugtighed,  kan kornet tørres ned til et ønsket vandindhold. Sammenhæng mellem luftfugtighed og vandindhold er vedlagt.

Luftens relative fugtighed er svær at måle. Det bedste er at bruge et vådt/tørt termometer. Bruger man et hårhygrometer, skal man først regenerere hårene ved at pakke det ind i en våd klud i en halv time. Når man fjerner den fugtig klud, er der på de fleste en justerbar skrue, hvor man indstiller viseren til at stå på 98-100 %.

Opvarmning af korn kan være nødvendigt for at få kornet tørret helt ned:

  • Over 20 % vand i korn – INGEN opvarmning
  • 19-20 % max 3 graders opvarmning
  • Under 18 % vand max 6 graders opvarmning

En enkelt grads opvarmning af luften sænker luftfugtigheden 4-5 %, så 6 grader svarer til 25-30 % reduktion feks fra 90 til 65 % luftfugtighed. Vi ønsker ikke i et planlager at tørre med lavere luftfugtighed end 60-65 %, idet kornet bliver for tørt og skal befugtes igen.

Husk, at ved vådt korn tager tørreprocessen nemt 3-4 uger eller mere, især hvis vejrbetingelserne er ugunstige. Et planlager har en tørrezone på ca 10 cm, der bevæger sig op gennem kornet, hvor kornet er tørt under og vådt over. Ved at stikke et spyd ned i kornet kan man ofte mærke, når spyddet kommer til tørt korn.

Mange korntestere måler unøjagtig, så man ikke kan stole på det målte vandindhold. En test, man selv kan foretage, er at veje nøjagtige kornprøver af med eksempelvis en brevvægt, putte dem i mikrobølgeovnen og tørre dem til, at prøverne ikke taber mere i vægt. Dernæst kan vandindholdet regnes ud (våd-tør)x100/våd. Husk at sætte et glas med vand ind i mikrobølgeovnen ellers vil kornet selvantænde.

Temperaturmetode:

Hvis man tørrer i 10-20 dage, kan man komme i tvivl om, hvorvidt man tørrer korn eller blæser fugt ind i kornet.

Når der fordamper vand, vil temperaturen falde, og er luften oveni kornet koldere end den i hovedkanalen, så er man 100 % sikker på, at man fjerner vand fra kornet. Jo større temperaturforskel, jo mere vand fjerner man fra kornet.

Automatisk styring af blæseren kan anbefales. Målinger viser at man kan spare 40 % i energiforbrug ved korrekt styring.

Meget VIGTIGT! Kornet skal tørres helt ned i høst, da vinter tørring fint kan tredoble tørreprisen. Efter endt tørring skal kornet køles ned.

Har du spørgsmål?

Hans Thostrup
Teknisk Rådgiver
Tlf: 2999 5712
E-mail: hat@lmo.dk
Top