Søg tilskud til ulvesikring i ny midtjysk ulvezone

01-11-2019 00:00:00

Miljøminister Lea Wermelin har netop forhøjet tilskuddet til at etablere ulvehegn inden for den nye 570 km2 store ulvezone fra 80 til 100 pct. LMO’s jagt- og naturplejekonsulent Hanne Juncher-Fris anbefaler husdyrejere i området om at søge hurtigst muligt.

Mere end 570 kvadratkilometer sydvest for Silkeborg vil fremover være Danmarks største ulvezone. Her vil det være muligt for landmænd med fritgående, mindre husdyr såsom får og geder at søge om tilskud til etablering af ulvesikre hegn, der skal beskytte dyrene mod ulveangreb.

Førhen har det været muligt at søge om tilskud til 80 pct. af omkostningerne ved etablering af hegnene, men miljøminister Lea Wermelin har netop forhøjet tilskuddet til 100 pct.

Området går fra Silkeborg til Herning, Brande og Nørre Snede, og ifølge Hanne Juncher-Fris, jagt- og naturplejekonsulent hos LMO, er det oplagt, at man som landmand får del i tilskuddene, hvis man lever op til kravene.

”Jeg vil klart anbefale, at man søger om tilskud til hegnene, for det er en oplagt mulighed for at forsøge at holde ulvene ude. Man bliver nødt til at gøre noget aktivt mod ulvene, for ellers risikerer man at miste husdyr til dem”, siger Hanne Juncher-Fris, jagt- og naturplejekonsulent hos LMO.

Tilskud til ulvesikker hegning gælder til mindre husdyr som får og geder og altså ikke større husdyr som køer og heste. Derimod vil det være muligt at få kompensation til angreb på både får og geder, grise, heste, kvæg og sågar hunde såvel som andre husdyr efter en konkret vurdering.

Der gives kompensation for skader forvoldt af ulv hvor Naturstyrelsen kan medgive at skaden er forvoldt af en ulv. Der ydes kompensation, hvis det vurderes, at de angrebne husdyr har været beskyttet på forsvarlig måde. Der kræves ikke særlig ulvesikring, men husdyrene skal have være hegnet inde på forsvarlig måde mod sikring af rovdyr, peger Hanne Juncher-Fris på.

”Vi ved, at der færdes mindst en voksen ulv i området, og der er ingen tvivl om, at den skal jo have føde, og så vil den også gå efter de nemme dyr som lam eller får. Så hvis man har dyr gående og er i tvivl om, hvordan man lige får afsøgt mulighederne for at få del i tilskuddet, kan vi være behjælpelige”, siger hun.

Har du spørgsmål?

Top